Nötr, hafif bir alanda zaman geçirdikten sonra niçin daha rahat hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Veya renkli, canlı bir odada bulunduktan sonra enerji mi kazandınız? Muhtemelen büyük oranda renk psikolojisine (duygularımız ve renk arasındaki bağlantı) bağlıdır ve Ev Dekorasyonunda Renkler büyük bir tesir yaratır.
Ev Dekorasyonunda Renkler
Renk psikolojisi, bir odanın havasını başka faktörlerden daha çok büyüleyici kuvvetli bir iç dizayn aracıdır. Farklı tonlar belli hisleri uyandırır, bu nedenle renklerinizi seçerken nasıl bir atmosfer yaratmak istediğinizi ve hangi renklerin bunu başarmanıza yardımcı olacağını düşünmek önemlidir.
İster acayip bir renk patlaması ilave etmek ister bütün odanızı dekore etmek istiyor olun, yardımımızla rengin iç tasarımdaki psikolojik etkileri ve ev dekorasyonunda renkler bizi nasıl etkiler birlikte inceleyelim. Genellikle iç tasarımla alakalı olarak rengi düşündüğümüzde, tonların nasıl göründüğünü düşünürüz.
Açıkçası, renklerin birbiriyle çatıştığı bir dizayn şeması istemezsiniz. Ancak bir odada kullandığınız renklerin size nasıl hissettireceğini de aşikar bulundurmalısınız.
İç tasarımda renk psikolojisi, belli bir atmosfer ve ruh durumu yaratmanın bir yolu olarak renge yoğunlaşan fikir okuludur. Tonlar, insanlarda belli bir romantik reaksiyon uyandırmak ve belli bir ruh durumu meydana getirmek için özenle seçilir. Renk kuramı üstüne uygulanan incelemeler, her bir renk tonuna kaydedilmiş hissiyat atfetmiştir ve ayrıyeten renk tonu, tatmin ve ton gibi türlü faktörleri de hesaba katmaktadır.
Renk psikolojisi yüzlerce senedir incelenmiştir. Renk, beynimizin ve vizyonumuzun ışığın değişik dalga boylarını nasıl algıladığının tezahürüdür. Bu spektrum, daha kısa dalga boylarından (mavi yahut mor renkler) daha uzun dalga boylarına (kırmızılar) kadar uzanır.
Başka bir söyleyişle, sık sık renkli ebemkuşağı olarak bilindik şeydir. Renk bilimi, 17. yüzyılda Isaac Newton’un ilk renk tekerleğiyle neticelenen deneyleri ve sonrasında 1810’dahi çığır açan “Renk Teorisi”ni sunan Johann Wolfgang von Goethe yönünden uygulanan deneyler yardımıyla büyük gelişmeler kaydetti. renklerin psikolojik tesirlerini ve ademoğlu hisleri üzerindeki tesirlerini etraflıca araştıran ilk kişi olmasıyla bilinmektedir.
İç Mekanda Kullanılan Renklerin Etkileri
Yapmanız gereken ilk şey, tasarladığınız odada nasıl bir atmosfer yaratmak istediğinizi düşünmektir. Kendinizi huzurlu ve dinlenmiş sezmek dilediğiniz bir yatak odası mı yoksa canlı aile yemeklerinin ve akşam yemeği partilerinin mekanı olacak bir yemek salonu mı?
Ayrıca, çalışmanız gereken alanın sayısını, odada kullanmayı planladığınız bütün mobilyaları ve ne tür ışık kaynakları olduğunu dahi hesaba katmak isteyeceksiniz, zira bunların hepsi, oda renklerini ve ruh hallerini belirlemenize yardım edebilir. sonuçlanmak.
Bunları aşikar bulundurarak, renk çarkına bir göz atabilirsiniz. İç mimarlar çoğunlukla, al-mor ve mavi-yeşil gibi birincil ve ikincil renklerin kombinasyonları olan üç anne renk, üç ikincil renk ve altı üçüncül renkten meydana gelen 12 parçalı bir renk çarkına güvenirler.
Aklınızda belli bir renk varsa, ona birkaç değişik şekilde yaklaşabilirsiniz. Diyelim ki oturma odası için maviye karar verdiniz. Bir opsiyon, ahenkli bir görünüş meydana getirmek için maviyi alıp tonunu, tonunu ve gölge tonlarını (sırasıyla ak, gri ve siyahla karıştırarak) kullandığınız tek renkli bir dizayn kullanmaktır. Vurgu rengi için nötr (bej gibi), kara yahut ak kullanın.
Ev Dekorasyonunda Maviyi kullanmanın bir diğer yolu dahi onu tamamlayan rengiyle eşleştirmektir. Bunu keşfetmek için, renk çarkında mavinin karşısındaki renge bakmanız yeterli olacaktır: turuncu. Parlak turuncu bir kanepeye sahip sema mavisi duvarlar, naturel olarak göze hoş gelen görkemli bir birleştirme oluşturur yahut mercan ve turkuaz arasındaki kumsal sentenizi tecrübe edinin. (Diğer tamamlayan renkler al ve yeşil, mor ve sarıdır.)
Nötrlerin, göz için resim bir istirahat yeri olarak tamamlayan renk eşleştirmelerinde lüzumlu üçüncü bir neden olduğunu unutmamalısınız. Aksi takdirde, çok çok renk boğucu olur. İlgili bir renk şeması bölünmüş tamamlayıcıdır; burada bir anne renk tonu kullanır, sonrasında rengi direkt olarak bunun karşısına ilave etmek yerine zıt renk tonunun her iki tarafındaki renkleri seçersiniz. Örneğimizde renkler mavi, sarı-turuncu ve al-turuncu olacaktır.
Ev Dekorasyonunda Sıcak Renkler
Gerçekten renklerle oynamak istiyorsanız, benzeri bir renk şeması sizin için en iyi neticesi verebilir. Bu, renk tekerleğinde beraber duran iki ila altı rengin rastgele bir yerde kullanılmasını içerir. Sıcak bir alan oluşturuyorsanız, sarı-yeşil ve sarı-turuncu ile sarı kullanın. Veya birbirinden denk sürelerle yerleştirilmiş ve renk tekerleğinde bir üçgen içerisinde sıralanmış üç rengin kullanıldığı üçlü bir renk tasarımı dahil edebilirsiniz.
Deneyimli iç mimarlar, yukarıdaki kuralların hiçbirine uygunsuz fakat gene de entegre bir görünüş meydana getirmek için beraber çalışan hususi bir renk şeması oluşturmanıza yardım edebilir. Bunun gibi komplike renk şemaları için, bu, iç tasarımlarda renk anlamını kavramanın faydalı olduğu zamandır.
Farklı renk ve kombinasyonları değerlendirirken, özelliklerinin de mühim olduğunu unutmamalısınız. İdeal olarak, sarsan aşikar resim uyumsuzluğu önlemek için tıpkı renk ve tatmin seviyelerini eşleştirmek istersiniz. Çarpıcı görünümler için altın ve koyu mor gibi yüksek ve düşük değerlerin karışımı olan renkleri kullanın.